FAQ

Vad behöver jag ha för kläder?

Vi rekommenderar "kläder efter väder" och oömma kläder som tål att bli blöta.

Även om det inte är sol är det bra med keps/hatt/mössa och/eller solglasögon. Även solskyddsfaktor är viktigt att tänka på, solen tar mer än man tror, även om det är en molnig dag.

Det är viktigt att eleverna har med sig extra ombyte varje dag, då man ofta blir blöt.

Behöver jag speciella skor?

Använd skor som du inte är rädd om - de kommer bli blöta. Vanliga gympaskor eller "crocs" brukar vara bra!

Måste jag kunna simma?

Ja, du behöver kunna simma minst 200 meter.

Behöver jag kunna läsa och skriva?

Ja, lite. Våra kurser följer ett material och du behöver kunna fylla i de olika uppgifterna - Om du har svårt, så hjälper våra medhjälpare dig!

Hur gammal måste jag vara?

Du ska fylla 8 år samma år som du seglar.

Behöver jag ha erfarenhet av segling för att kunna delta i en kurs?

Absolut inte! De flesta som går nybörjarkursen för barn har aldrig seglat innan.

Vad händer en regnig och blåsig dag?

Om instruktörerna bedömer att det är för mycket vind för segling kommer aktiviteter på land vara dagens höjdpunkt. Allt ifrån paddelrace till knoptävling kan hittas på! Observera att om vädret är för dåligt hela eller större delen av veckan så kan man komma att behöva skjuta på seglarskolan. Du får då segelskoledagar till godo och en ersättningsvecka sätts in. Observera att vi dock inte har möjlighet att betala pengarna tillbaka, även om du inte har möjlighet att delta i extraveckan.

Vad innefattar avslutningsfika?

Varje vecka avslutas med en fika där föräldrar, kusiner, vänner, syskon etc är välkomna på fika och diplomutdelning. Eleverna kommer i vanlig tid på fredagen och seglar innan avslutningen. Mer info kommer i ett separat mail och på plats.

Måste jag vara medlem för att delta på era seglarkurser?

Ja, du behöver bli medlem i VSS för att kunna anmäla dig till seglarskolan.

Ingår båthyra i era kursavgifter?

Ja, båthyra ingår i kursavgiften.

Måste man kapsejsa?

Kapsejsa betyder att båten välter. När man kapsejsar med en optimistjolle brukar båten vändas ett helt varv så att masten och seglet pekar rakt ner mot botten. För att vända upp en kapsejsad optimistjolle simmar man fram till båten och vänder tillbaka den genom att tag i centerbordet och luta sig bakåt.

Under våra seglarkurser övar vi på kapsejsning och hur man gör för att vända tillbaka en kapsejsad båt. Vi tvingar förstås ingen att göra detta men det är en väldigt bra erfarenhet och det är dessutom väldigt roligt. När vi övar kapsejsning är alltid minst en instruktör redo att hoppa i vattnet och hjälpa till.

Skulle man råka kapsejsa när vi är ute och seglar så finns alltid instruktörerna nära till hands!

Kan båten sjunka?

Nej, båtarna som används i seglarskolan kan inte sjunka. Alla båtar är utrustade med luftkuddar eller inbyggda flyttankar. Båten kan bli vattenfylld men kan inte sjunka under vattenytan.

Vad har instruktörerna för utbildning?

Alla våra instruktörer är utbildade av Svenska Seglarförbundet.

Fler frågor? Hör av dig!